2018 YILINDA İSTİHDAMDA UYGULANACAK TEŞVİKLER NELER? | Nurullah Tosun
16.01.2018
2018 YILINDA İSTİHDAMDA UYGULANACAK TEŞVİKLER NELER?
Öncelikle ; Aşağıda Belirtilen İlave istihdam teşvikinden yararlanmanın şartı istihdam edilecek kişinin İş-Kur da kaydının bulunması ve işe giriş tarihinden önceki 3 ayda toplam 10 günden fazla çalışmamış olması gerekmektedir.
BUNA GÖRE :
1-İŞ BAŞI EĞİTİM PROGRAMI TEŞVİKLERİ:
-Enerji, bilişim ve imalat sanayi sektörlerinde İş Başı Eğitim Programları 6 ay, diğer sektöreler ise 2017 de olduğu gibi 3 ay olacak.
-Programlara katılanların günlük 54 TL cep harçlıkları, genel sağlık sigortası ve iş kazası meslek hatalıkları primleri İş-Kur tarafından karşılanacak.
-İmalat sanayi sektöründe İş Başı Eğitim Programı kapsamında çalışan 2-5 yaş arası çocuğu olan kadınlara program süresi boyunca 400 TL çocuk bakım desteği verilecek.
-Siber güvenlik, yenilenebilir enerji gibi geleceğin meslekleri olarak düşünülen meslek kollarında İş Başı Eğitim Programları 18-29 yaş aralığındaki gençler için 9 ay sürecek, günlük harçlık tutarları 75 TL olacak, genel sağlık sigortası ve iş kazası meslek hatalıkları primleri İş-Kur tarafından karşılanacak.
2-GENEL İSTİHDAM TEŞVİKLERİ:
-2018 yılında uygulamaya girecek istihdam teşvikleri 2020 yılına kadar sürecek.
-Asgari Ücrete 100 TL’lik hazine yardımı 2018 yılında da devam edecek.
-Tüm sektörlerde geçerli olmak üzere ilave olarak istihdam edilen işçilerin sigorta primleri ve vergileri 1 yıl boyunca asgari ücret üzerinden devlet tarafından karşılanacak. ( 883 TL )
-İmalat sanayi ve bilişim sektöründe 2017 yılında ilave istihdamın destek tutarı asgari ücretle sınırlı iken 2018 yılında prime esas kazanç sistemi getiriliyor ve 4.740 liraya kadar olan ücretler de sigorta prim teşvikine dâhil edilecek.
-1-3 arası çalışanı olan imalat sektöründe faaliyet gösteren ve ustalık belgesi olan firmaların, çalışan sayısına ek olarak ilave istihdam ettikleri 18-25 yaş grubundaki gençlerin maaş, sosyal güvenlik primleri ve vergilerini, bir ay işveren bir ay devlet karşılayacak.
-18-25 yaş aralığındaki gençlerin, kadınların ve engellilerin ilave istihdam prim teşvikinden yararlanma süresi 18 aya (1,5 yıl ) çıkartılacak.
3-DİĞER TEŞVİKLER;
-18-25 yaş arası kısmi zamanlı çalışan öğrencilerin yetim aylıklarından kesinti olmayacak.
-En az %40 engelli raporuna sahip olan kişiler iş kurmak istediklerinde, iş kuracağı alanla ilgili eğitim sertifikasına sahip olmaları halinde İş-Kur tarafından hibe desteği verilecek.
2018 yılında yeni personel alırken teşviklerden yararlanmayı unutmayın, fazladan sigorta pirimi ve vergi ödemeyin
Bilgilerinize sunarız.